Мова - це більше, ніж засіб спілкування

10.03.2017
1310
0

За даними ЮНЕСКО, у світі існує 6000 живих мов. Кожна з них - це цілий світ різноманітних понять, комплекс звуків, емоцій. Але половина з них знаходиться на межі зникнення. "Не можна нанести народу більшої шкоди, ніж забрати у нього його мову", - писав німецький філософ ХІІІ ст. Еммануїл Кант. Мова - це значно більше, ніж засіб спілкування.

До Міжнародного дня рідної мови у школі №3 вчителі Баталова О.В., Тригуб Л.Б., Коржова Н.І., Дем'яненко С.А., Ярошенко О.А. та бібліотекар учбового закладу Снігаренко В.Т. організували проведення різноманітних заходів: книжкову виставку "Прилиньмо душею до перлин рідної мови", інтелектуально-філологічну гру, під час якої діти мали змогу проявити свою ерудицію, винахідливість та знання українського слова.

У цікавій формі допомогла перевірити знання дітей щодо теми вікторина "Без рідної мови збідніє земля назавжди". Найбільше позитивних емоцій викликав конкурс розгадування ребусів, показ інсценівок на шкільну тему, виконання пісень "Донечки Вкраїни", "Україна - це ти" учнями 4-А класу Титаренко Т.,Чернишовою Н., Антоновою Н.

Не менш цікаво проходив конкурс веселих та кмітливих знавців рідної мови, читців віршів українських письменників. Приємно було чути вірші про мову поетеси нашого міста Карнаухової Л.В. Тема України і мови є провідною в її творчості. Любов Василівна вважає, що людина, вихована в ізоляції від рідної мови, нагадує собою дитину, вигодувану без материнського молока, штучним способом: вона слабка і квола. Лише завдяки рідній мові ми здобудемо можливість вирости духовно здоровим, національно свідомим народом. "Тож спокутуй свій гріх забуття визнанням і знанням рідної мови”, - закликає у своїх віршах Любов Василівна, - бо якби ми не відхрещувалися від неї, а вона вірна, як доля, завжди була "на відстані душі, на відстані сльози, на відстані самого серця".

В. Снігаренко. Бібліотекар СЗОШ №3.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ОШ 3, Украинский язык
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама