Новому часу - нова освіта

31.08.2016
1793
0

Новому часу - нова освіта

19.08.2016 відбулося чергове засідання колегії департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації за участю заступників голів міських рад та райдержадміністрацій, начальників управлінь (відділів) освіти міських рад та райдержадміністрацій, керівників освіти об'єднаних територіальних громад, завідувачів міських (районних) методичних кабінетів (центрів), керівників закладів обласної комунальної власності, працівників Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, керівників закладів освіти та ПТНЗ. До складу делегації міста Торецька увійшли заступник голови міста Кульбачна О.Г., начальник міського відділу освіти Орешкін В.М., методисти та педагогічні працівники міста.
 Перед початком засідання учасники колегії взяли участь в інтерактивній виставці "Освіта Донеччини-2016. Здобутки та перспективи", організованій з метою поширення інноваційного, методичного, управлінського та педагогічного досвіду.

Модель опорної школи об'єднаної територіальної громади міста, що відображає внутрішні та зовнішні можливості закладів для вирішення освітніх проблем громади, їх взаємозв'язки з середовищем громади, на виставці представляв НВК "Школа-ліцей" (директор Браженко Н.В.).  Досвід із міжнародної проектної діяльності закладу в освітньому просторі Донеччини учасникам колегії продемонструвала СЗОШ №3 (директор Антонова Е. Г.). Широкий спектр різноманітних розробок навчального Е-контенту з багатьох шкільних предметів та уроків з мультимедійною складовою, розробки з досвіду впровадження дистанційної освіти у школах міста та матеріали переможців "Обласного конкурсу на кращу розробку навчального Е-контенту для дистанційної школи" презентував міський методичний кабінет (методист Шмаль С. А.).

Перед учасниками колегії виступив голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації П.І. Жебрівський, який привітав присутніх з початком нового навчального року й окреслив найбільш важливі напрями роботи управлінського корпусу. Директор департаменту освіти і науки ОДА Н.В. Оксенчук представила аналіз досягнень минулого року, визначила вантаж, що гальмує рух уперед, і напрями "перезавантаження" освіти області у контексті державних освітніх реформ. Особливості нового 2016-2017 навчального року з позицій Концепції нової української школи, проекту Закону України "Про освіту" та інших державних нормативних документів визначив почесний гість колегії - заступник міністра освіти і науки України П.К. Хобзей.

Колегією відзначено, що, незважаючи на соціально-економічну кризу і складну політичну ситуацію, у галузі намітився цілий ряд сприятливих факторів і передумов для початку системної реформи, покликаної кардинально змінити нинішню освітню систему, розпочавши створення нової української школи.

Найбільш актуальними завданнями реформи управління освітою є децентралізація, дебюрократизація, дерегуляція, чітке розмежування повноважень і відповідальності між інститутами управління освітою на всіх рівнях, розширення мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності, у тому числі шляхом урізноманітнення моделей організації дошкільної освіти, модернізації системи профтехосвіти, аудиту наукової та інноваційної діяльності.

Н. Скрипниченко. Завідувач ММК.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ДонВГА, образование, Жебривский
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама