Відкритий лист до президента України Порошенко П.О.

23.08.2017
1796
0

Копії листа надіслано також:
Прем'єр-міністру України Гройсману В.Б.
Віце-прем'єр-міністру - міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Зубко Г.Г.
Першому заступнику голови Верховної Ради, представнику України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України, народному депутату Геращенко І.В.
Міністру з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Чернишу В.О.
Голові делегації міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Алану Ешліманну.
Першому заступнику голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александру Хугу.
Голові Моніторингової місії ООН з прав людини Фіоні Фрейзер.
Голові Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівському П.І.
Народному депутату України Веселовій Н.В.
Народному депутату України Кишкар П.М.

Шановний Петро Олексійовичу!

Звертаємося до Вас від імені мешканців міста Торецька та підпорядкованих Торецькій міській раді населених пунктів, які знаходяться поблизу лінії зіткнення - Північне, Південне, Залізне (Чигарі) - щодо критичної ситуації із водопостачанням. Місто Торецьк знаходиться безпосередньо поблизу лінії фронту, часто піддається обстрілам. В Торецьку та навколишніх населених пунктах з 2014 року існує проблема з водопостачанням. Торецьк живиться від 2-ої фільтрувальної станції м. Горлівка (окупована територія) по водогону Горлівка-Торецьк (діаметр 900 мм), що проходить безпосередньо через лінію зіткнення та зону бойових дій, довгий час водогін пошкоджений. Проблема загострилася в останні місяці через аномальну спеку.
В Торецьку воду дають за графіком по 1-2 години на добу. При цьому в багатоповерхових будинках вода не доходить до 2-го поверху та вище. Більшість присадибних господарств, які для багатьох мешканців є суттєвим джерелом доходу, залишилось без врожаїв. Критична ситуація в навчальних закладах - 16 діючих шкіл, 14 дитячих садочків, лікарня зі стаціонаром на 400 осіб, пологовий будинок - не мають стабільного доступу до проточної води.

Із наближенням опалювального сезону ситуація може ще більш загостритися, коли за браком постачання води неможливо буде провести опресування системи опалення котелень багатьох районів, та в небагатьох котельних, де це можливо, люди будуть використовувати воду, яка призначається для централізованого опалення. Нагадаємо, що взимку 2015 року Торецьк з цієї причини вже був 21 день без опалення. Ситуація із гуманітарною катастрофою в Авдіївці взимку цього року цілком вірогідно може повторитися вже за місяць в Торецьку.

Крім того, немає достатнього контролю за якістю  фільтрованої питної води, яка очищується на фільтрувальній станції в Горлівці. Будь-яке навмисне зараження цієї води та відсутність необхідного контролю може призвезти до летальних випадків серед населення та військовослужбовців військових частин, що обороняють місто Торецьк.

Для мінімально можливого водозабезпечення мешканців Торецька водою потрібно 24 тис. м куб. на добу, наразі доходить лише 13 тис. на добу, при цьому, за даними КП "Вода Донбаса ", кожного дня з Горлівки подається приблизно 30 тис. м куб. на добу. Пошкодження водогону виявлено в районі селища Чигарі (місто Залізне міста Торецька). В населеному пункті проживають близько 175 людей, представників влади немає, доступ мають військові та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. Пробоїни водогону підтоплюють питною водою будинки місцевих мешканців, заливають погреби вже півроку.

Для вирішення цієї критичної проблеми мають бути декілька паралельних шляхів:

1. Формування оперативного штабу із представників місцевої влади, обласної військово-цивільної адміністрації та міжнародних організацій для оперативного постачання води в місто та прилеглі населені пункти за прикладом штабу, який був створений для Авдіївки.

2. Знайти механізм впливу на російську сторону СЦЦК для надання гарантій безпеки ремонтній бригаді для виконання ремонту, підняття питання на міжнародному рівні та в мінській контактній групі щодо необхідності допуску представників міжнародних моніторингових місій ОБСЄ та ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, а також ремонтних бригад до пошкодженого водогону, що дозволить вирішити проблему з постачанням питної води на певний час.

3. Створення на території Торецька та прилеглих населених пунктах "буферної  зони" по розведенню сил і засобів.

4. Пошук резервного джерела водопостачання:

а) будівництво заводу з очищення шахтної води;
б) будівництво резервного водогону від 2-го Донецького водогону, який в свою чергу потребує комплексної реконструкції.

Хочемо також наголосити, шо в ситуації наближення гуманітарної катастрофи в місті де-юре відсутня влада. 12 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав Указ про утворення Торецької військово-цивільної адміністрації, однак голову ВЦА ще досі не призначено і офіційно проблеми міста вирішувати нема кому. Оперативне вирішення проблем прифронтових населених пунктів має бути в пріоритеті представників державної влади. Бюрократичне зволікання в цих населених пунктах не тільки не є припустимим, але й  злочинним, адже може мати колосальні негативні наслідки як для місцевого населення, так і для позицій військовослужбовців військових частин.

Варто пам'ятати, що місцеві мешканці четвертий рік поспіль знаходяться безпосередньо в зоні бойових дій. Настрої населення є вибухонебезпечними, панують паніка, відчуття непотрібності власній державі та страх перед наступним днем. Все частіше можна почути заклики до протестних дій. Без невідкладних заходів ситуація в місті може вийти з під контролю.

Голова ГО "Твоє нове місто" Єлець В.К.
Голова ГО "Екологія та соціальний захист" Руденко О.П.
14.08.2017 р.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: открытое письмо, Порошенко П А, президент
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама