Коаліція провела 9 робочих зустрічей у прифронтових громадах

04.02.2022
1797
0

Протягом 25-30 січня учасники Коаліції «На лінії зіткнення» організували робочі зустрічі з представниками ВЦА, громадських організацій та бізнесу. Метою обговорення стала розробка дорожніх карт економічного розвитку для прифронтових громад Донецької та Луганської областей із пропозиціями щодо реформування кожної з них.

Під час зустрічей Коаліція спільно з представниками місцевої влади та громадськості визначила найбільш гострі локальні проблеми, можливі шляхи їх вирішення та внесли пропозиції до драфтів дорожніх карт, які були попередньо сформовані в результаті онлайн-сесій.

«До робочого процесу залучені як держслужбовці, так і активні громадяни — представники бізнесу та громадські організації. Разом ми отримуємо продукт, який би задовольнив усіх — дорожню карту розвитку на місцевому рівні», — зазначив Андрій Полухін, координатор робочих зустрічей у Донецькій області.

Зустрічі відбулись у 8 громадах. Це Авдіївська, Світлодарська, Торецька, Мар'їнська та Сартанська територіальні громади Донеччини. А також Щастинська, Попаснянська та Гірська територіальні громади Луганської області.

Актуальними та спільними для більшості прифронтових громад є такі проблеми: безробіття, відсутність комунікації між владою та громадськістю, невключеність громади до процесів прийняття владних рішень, погана система транспортного сполучення, проблеми ЖКГ, нестача медичних працівників тощо.

Деякі з питань, зокрема скорочення робочих місць та відтік працездатного населення, можуть бути вирішені, коли реально запрацює Стратегія економічного розвитку Донецької та Луганської областей, що передбачає податкові пільги та страхування від військових та політичних ризиків.

Для ремонту доріг, лікарень та благоустрою наразі в громадах не вистачає коштів, адже через близькість до бойових дій вони розвиваються не так інтенсивно, як мирні  громади. В дорожніх картах передбачено пропозиції до Уряду та обласної влади щодо інклюзивного підходу до економіки громад на лінії зіткнення. Наприклад, пропонується скасувати співфінансування з місцевих бюджетів інфраструктурних проєктів та надати субвенції на розробку проєктно-коштористих документів.

Крім цього, через відсутність налагодженої комунікації з владою, населення в громадах прифронту поки не має впливу на питання місцевого розвитку. Тому дорожні карти передбачають впровадження інструментів локальної демократії, такі як електронні петиції, громадські слухання, бюджети участі, місцеві ініціативи, звітування керівника ВЦА тощо.

«Дорожні карти ми наразі опрацьовуємо з експертами. Вони мають бути максимально конкретними та реалістичними, повністю враховувати думку людей. Ми хочемо представити їх у березні. Тоді ж сформуємо адвокаційні плани під кожну дорожню карту та почнемо потужну роботу з просування наших пропозицій. Від національного рівня влади — до обласної та місцевої», — пояснює Андрій Грудкін, виконавчий директор спілки «Коаліція “На Лінії зіткнення”».

Проєкти дорожніх карт охоплюють питання місцевого економічного розвитку, інфраструктури та локальної демократії. В кожному документі зазначено проблеми громади, шляхи вирішення, інструменти та стейкхолдерів, які можуть вплинути на розв’язання проблеми.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: робочі зустрічі, ВГА
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама