На варті Закону

09.12.2014
1098
0

1 грудня 1991 року з прийняттям Закону України про прокуратуру і ще кількох законодавчих актів було покладено правову основу для діяльності прокуратури незалежної України. Прокуратура займається, в першу чергу, правозахисною діяльністю: вона стоїть на варті інтересів громадян та держави, шляхом здійснення нагляду за верховенством Закону у всіх сферах життя. Таким чином, представники цієї професії покликані сприяти укріпленню законності та захисту прав людини.
Про те, які першочергові завдання стоять перед прокуратурою сьогодні, ми розмовляємо з прокурором міста Дзержинська А. О. ЛАПКО.

- Андрій Олександрович, у цьому році Верховною Радою України прийнято новий Закон "Про прокуратуру". Які зміни очікуються у роботі органів прокуратури та до чого це призведе?

- У новому законі передбачено позбавлення прокуратури функції загального нагляду. Другою важливою новелою є позбавлення прокуратури функцій досудового розслідування. Серед важливих моментів слід відзначити і створення двох органів, які будуть займатися прокурорським самоврядуванням. З їх допомогою будуть підбиратися кадри, здійснюватиметься контроль за роботою прокурорів. Тобто, прокурори місцевого рівня, областей зможуть працювати більш незалежно. Набуде чинності Закон "Про прокуратуру" вже у березні 2015 року.

Прокурорська діяльність завжди привертала до себе увагу суспільства, і в умовах реформування до прокурорів будуть висунуті нові підвищенні вимоги, перед ними ставляться більш складні завдання, які вимагають граничного напруження зусиль. Новий Закон України "Про прокуратуру" має дозволити розвивати якісно нову установу, з новими фаховими стандартами службової діяльності. І основні принципи її організації - це законність, справедливість, неупередженість та пріоритетність прав і свобод людини.

- В державі вже певний час діє новий Кримінальний процесуальний кодекс. Чи можете назвати позитивні зміни при його застосуванні?

- Сьогодні можна сказати про перші підсумки роботи в умовах нового кодексу. Зокрема, гуманізація у застосуванні запобіжних заходів свідчить про зменшення кількості осіб, які утримуються під вартою. Запобіжний захід у вигляді тримання судами застосовано відносно меншої кількості осіб, ніж за перше півріччя минулого року. Натомість, перевага надається такому запобіжному заходу, як особисте зобов'язання. В умовах застосування норм Кримінального процесуального кодексу України з 19 листопада 2012 року органами прокуратури здійснюється процесуальне керівництво, під час якого прокурорами прокуратури міста у першому півріччі 2014 року прийнято участь у розгляді 141 кримінальному провадженні судом першої інстанції, з ухваленням вироків по 90 кримінальних провадженнях, з яких винесено 25 вироки на підставі угод про визнання винуватості та примирення.

Приоритетними напрямками діяльності прокуратури міста були і є захист прав громадян на оплату праці та охорону праці, соціальний захист прав інвалідів, захист прав громадян на соціальне, пенсійне забезпечення. За результатами перевірок в сфері конституційних прав і свобод громадян розпочато 3 кримінальних провадження, з яких 2 - в сфері охорони праці, 1 - з питань пенсійного забезпечення, розглянуто з вжиттям заходів 16 подань, притягнуто до відповідальності 17 посадових осіб органів місцевого самоврядування та контролюючих органів.

- Якими напрямками роботи в теперішній час займається прокуратура поза межами кримінально-процесуального законодавства?

- Стан законності та результати діяльності прокуратури м. Дзержинська характеризується роботою на пріоритетних напрямках діяльності, якими є забезпечення практичної реалізації повноважень прокурорів у кримінальному провадженні відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу та дотримання конституційних прав громадян, запобігання протидії корупції, захист прав громадян на оплату праці, соціальне, пенсійне забезпечення, захист інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері, в тому числі при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти, захист державної та комунальної власності, в екологічній сфері, конституційних засад підприємницької діяльності, захист прав дітей, додержання конституційних прав громадян у місцях тримання затриманих, установах попереднього ув'язнення, виконання покарань та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи.
Через складну соціально - політичну ситуацію в регіоні, прояви сепаратизму, тероризму, захоплення адміністративних будівель в місті, проведення з квітня на території області антитерористичної операції прокуратурою м. Дзержинська на протязі 3 місяців наглядова діяльність здійснювалась у складних умовах. Однак, не дивлячись на це, прокуратура міста виконувала свої функції з урахуванням вимог Конституції України, Законів України, наказів Генерального прокурора України та положень Кримінального процесуального кодексу України. І хоча криміногенна ситуація у місті залишається напруженою, прокуратурою встановлювались факти неналежного здійснення профілактичної роботи для попередження скоєння злочинів. За результатами виявлених порушень були внесені документи прокурорського реагування, за результатами розгляду яких притягувались до відповідальності працівники міліції за неналежне виконання своїх професійних обов'язків.

- Як змінились принципи роботи органів прокуратури у зв'язку із складною суспільно-політичною ситуацією в країні?

- З урахуванням суспільно-політичної обстановки, що склалась у регіоні, в теперішній час наглядова діяльність прокуратури міста зосереджена одночасно з іншими на такі пріоритетні напрями:

- запобігання і протидія сепаратистським та іншим проявам, що загрожують територіальній цілісності та недоторканості держави;

- захист прав громадян на оплату праці, соціальне та пенсійне забезпечення, а також конституційних прав громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території півострова Крим та зон проведення антитерористичної операції;

- забезпечення додержання законності при виконанні заходів з мобілізаційної готовності, захисту державного кордону.

Реалізація вказаних пріоритетних напрямів прокуратурою міста проводиться шляхом здійснення процесуального керівництва по провадженнях, пов'язаних із сепаратизмом.

- Що Ви би хотіли побажати своїм підлеглим у святковий день?

- Кіпи паперів, офіційні документи та томи законів - саме так виглядає робоче місце працівника прокуратури. Дуже часто, аби сумлінно виконати покладені на прокурора функції, доводиться не рахуватись з особистим часом. Можливо, саме тому представників прокурорського корпусу завжди відрізняли високі професійні якості, мужність щоденно приймати непрості рішення та вірність тій справі, яка їм довірена. Тому щиро бажаю усім працівникам прокуратури міцного здоров'я та благополуччя, невичерпної енергії, професійних звершень, подальших успіхів у всіх справах та починаннях.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: профессионалльные праздники, Прокуратура
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама