“Про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами-підприємцями

28.02.2017
1180
0

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нарахувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Згідно діючого законодавства єдиний внесок для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22% до бази нарахування єдиного внеску.

Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, у т. ч. тими, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума  єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З 01 січня 2017 року внесено низку змін до Закону України № 2464 “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, зокрема щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами-підприємцями, у т. ч. тими, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені  до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України. Вони мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється  відповідно до статті 24 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058 –IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”,   пропорційно сплаченому єдиному внеску (абзац другий пункту 3 частини першої статті 7 Закону № 264 у редакції Закону № 1774). Водночас наголошоємо, що страховий стаж таким особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску. Мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб за 2017 рік складатиме 704 грн. (3200 грн. х 22 відсотки).

З 01 січня 2017 року року фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримають відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, та відповідно страховий стаж їм не зараховується.

Страховий стаж - період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.  Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Для нарахування пенсії за віком чоловікам потрібно мати на менше 35 років страхового стажу, а жінкам – 30 років.

Управління Пенсійного фонду України в м. Дзержинську звертає увагу фізичних осіб-підприємців, що при сплаті зниженої ставки єдиного внеску за себе та за найманих працівників, в майбутнєму  отримуєте неповний страховий стаж та з’являться  проблеми при нарахуванні (відтермінування виходу на пенсію) або перерахуванні пенсії. Для повного страхового стажу необхідно сплачувати щомісяця не менший, ніж мінімальний страховий внесок – 704 грн.”

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: Пенсионный фонд, уплата единого налога, страховой стаж
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама