Реабілітація за рахунок коштів Фонду

15.09.2016
1438
0

Кожен з нас, на жаль, обов'язково колись мав чи має якесь захворювання. Одним із найголовніших і найприорітетніших завдань Фонду со-ціального страхування з тимчасової втрати працездатності є не тільки оплата листка непрацездатності (лікарняного), а й швидке повернення застрахованої особи до роботи після тривалої непрацездатності. Саме тому працюючий, який гостро хворіє, може отримати послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду.

Як це можна зробити, ми попросили розповісти директора Торецької міської виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Людмилу Вікторівну Хабалову.

- Людмила Вікторівна, що ж таке відновлювальне лікування?

- Відновлювальне лікування - це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із спе-ціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом. Таке лікування допомагає хворим швидше (у середньому 24 дні) повернути працездатність після перенесених хвороб, таких, як гострий інфаркт міокарда чи інсульт та інші.

- Хто на це має право?

- На послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мають право усі застраховані особи (працюючі) та члени їх сімей (діти), у яких наявні показання і відсутні протипоказання для реабілітації.

- При яких умовах можна заполучити направлення на відновлювальне лікування?

- Важливою умовою для отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів ФСС є  соціальний прогноз, так звана вірогідність того, що реабілітація піде на користь, і після неї застрахована особа приступить до праці, а не буде змушена оформити інвалідність.
Такий прогноз спочатку робить лікуючий лікар, а потім свої пропозиції і всі відповідні документи надає комісія з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування. Така комісія функціонує у кожному лікувальному закладі охорони здоров'я (лікарнях, клініках, госпіталях, диспансерах), і саме вона приймає рішення щодо направлення чи не направлення застрахованої особи на реабілітацію.

- Скажіть, будь ласка, які документи потрібні для цього?

- Для цього потрібні:

- довідка страхувальника з місця роботи (оформлюється застрахованою особою), яка складається з двох частин. Першу частину заповнює страхувальник (роботодавець), у ній зазначається інформація про місце роботи, посаду застрахованої особи та реквізити організації. Заповнена частина довідки закріплюється підписами (директор, бухгалтер і голова комісії із соціального страхування) та печаткою установи.  Другу частину довідки заповнює робочий орган Фонду соціального страхування з тимчасової втрати праце-здатності, у якого на обліку знаходиться організація, де працює застрахована особа. Фахівці Фонду підтверджують існування організації і співпраці із Фондом та закріплюють цю інформацію підписом директора і печаткою установи.

Ця довідка потрібна у лікувальному закладі охорони здоров'я для розгляду на засіданні комісії з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування.

Крім цього, лікувальним закладом надається направлення або путівка до реабіліта-ційного відділення санаторно-курортного закладу. Після того, як комісія з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування опрацює довідку страхувальника та історію хвороби застрахованої особи, вона приймає рішення щодо направлення чи не направлення хворого на реабілітацію. Якщо ж прогноз позитивний, то пацієнт отримує путівку до реабілітаційного відділення санаторно-курорт-ного закладу.

Також лікувальний заклад дає виписний епікриз з історії хвороби, в якому  чітко вказуються діагноз, проведене в стаціонарі лікування і подальші рекомендації для реабілітації.
Перед тим, як відправити застраховану особу на відновлювальне лікування, у лікувальному закладі охорони здоров'я закривають "лікарняний", за яким хворий перебував у стаціонарі і відкривають інший, де прописують, що хворого направлено на реа-білітацію. Відповідно з цим відкритим "лікарняним" пацієнт прибуває до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

- Людмила Вікторівна, яка ще категорія застрахованих осіб може отримати спецлікування?

- Хочу додати, що Фонд турбується про застрахованих осіб та членів їх сімей з народження. Саме тому застрахована особа з вагітністю у строки від 12 до 35 тижнів може пройти відновлювальне лікування за рахунок коштів Фонду.

Показником до направлення у спеціалізовані відділення санаторіїв може бути нормальний перебіг вагітності, а також - часті перебування у відділеннях лікувального закладу охорони здоров'я  (ГРВІ, ревматизм не активної фази, серцево-судинні захворювання, гіпертонічна хвороба 1-ої стадії, цукровий діабет легкої форми, ожиріння без супутніх хвороб). У зв'язку з цим вагітну із жіночої консультації або гінекологічного відділення лікарні направляють  на спеціалізоване лікування для підняття рівня імунітету і захисних сил організму для корегування захворювань та для збереження життя матері і плода.

Зазначу, що протипоказанням для реабілітації вагітної є токсикози 1 та 2 фази вагітності, акушерська патологія, вади розвитку статевих органів та загальні протипоказання.

- Дякуємо за роз'яснення.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: консультации, ФСНН, реабилитация, лечение
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама