Закляття. Рецензія на фільм

15.01.2014
1825
0

Навряд чи хтось міг передбачити, що людина, свого часу стояв біля витоків вибухнув у середині нульових жанру Расчлененка-хоррора, одного разу зніме фактичну кульмінацію в набрала популярність відразу після цього жанрі хоррору паранормального. Коли два роки тому Джеймс Ван після мовчання, що тривало з часів відразу двох провальних проектів 2007 року, випустив «Астрал», це виглядало як невинне вправу, спроба камбека допомогою примірки наймоднішого вже тоді прикиду, дарма що витрати - ще менші, ніж на будь-яку «Пилу». Спроба вдалася, фільм хоч і не вийшов особливо рівним, але змушував публіку підстрибувати і нервово сміятися у всіх потрібних місцях, і Ван, відчувши себе впевнено, вирішив закріпити своє нове положення ще одним, куди серйознішим заходом в жанр.

Такий підхід припав тут більш ніж до місця - хоррор взагалі вже давним-давно не сприймається громадськістю особливо серйозно, безповоротно пішли ті часи, коли в жанрі творили класику Поланскі, Фрідкін, Карпентер і Кубрик, слідом за ними галявину вкінець потоптали слешери, ультрамалобюджеткі, трешака , псевдодокументалкі і римейки. «Закляття», з одного боку, аж ніяк не прагне заново підкорити ті недосяжні художні вершини, але з іншого - хапається за будь-яку можливість привнести від себе в сьогоднішній хоррор-ландшафт ауру солідності і респектабельності, якої в ньому не було вже багато років.

Багато в чому це було видно вже на рівні синопсиса і трейлерів, починаючи навіть з того простого обставини, що за проектом стоїть не яка-небудь незалежна студія, якій фільми онлайн на зразок «Астрал» і «Сіністер» приносять половину доходів, а гігант в особі Warner Bros ., зазвичай витрачає час і гроші на кіно зовсім іншого штибу. Далі більше: щедрий 20-мільйонної бюджет, класична манера зйомки, перенесення дії в початок 1970-х з випливає з цього атмосферою, нарешті, Віра Фарміга і Патрік Вілсон в ролях цілком реальних демонологов і борців з паранормальних Еда і Лоррейн Уорреном, яких можна вважати чи не вважати шарлатанами, але які так чи інакше є одними з найвідоміших імен у сей області.
Додати сюди майже викликає старт у розпал літа і безкоштовний піар з боку MPAA, нагородивши фільм «дорослим» рейтингом просто за те, що він «настільки страшний», у підсумку «Закляття» вже місяці тому зуміло позиціонувати себе як щось, що стоїть на свідомо більш високому рівні, ніж його побратими по жанру.

Багато в чому воно дійсно не підвело - Ван використовує все вищеперелічене не для того, щоб винайти велосипед або навіть нові трюки, але він виконує старі так уміло, як цього давно ніхто не робив. З самого початку він стабільно підвищує градус напруги, без зайвих дрібниць розставляє фігури по місцях - сімейна пара з п'ятьма дітьми, старий будинок десь в глушині, відразу ж починають відбуватися дивні речі, подружжя Уорреном як надійні протагоністи і потенційне порятунок. Поїхали.
У хід йде абсолютно все - забитий ніж ні попадя підвал, рухаються самі по собі двері, смикання за ноги, ляскання в долоні в темряві, що зупиняються годинники, невидимі друзі, помирати на підльоті до будинку птиці, зловісна стара меблі, дзеркала, в яких ось зараз ну точно щось з'явиться, далі скрізь. Саме по собі все це нам давно знайоме, проте Ван знаходить способи вдихнути в штампи нове життя - його камера не стоїть на місці і незмінно уважна до деталей, сам він майстерно витримує практично кожну паузу, граючи з глядачем, як кішка з мишкою. А особливо приємно бачити, як він розвиває в собі почуття міри - раптові лякаючі моменти проходять без гучної музики, чим сильно грішив той же «Астрал», доречні дещиці гумору розбавляють саспенс, не зводячи її нанівець, а першокласне відчуття жаху в першій половині створюється без жодного участі гриму та спецефектів. В одній з кращих сцен фільму Ван просто направляє камеру в темряву і дозволяє закадрового персонажу описати те, що вона там бачить, надаючи безмежного глядацькій уяві домалювати все необхідне.

Одночасно з цим, на відміну від «Паранормальне явище», де ніяких демонів нас безпосередньо не демонструють, та й загальна міфологія була і залишається гранично каламутній, «Закляття» показує і розповідає рівно стільки, скільки необхідно для того, щоб вселити страх у персонажів і глядача, і не більше. У кінцевому рахунку перші дві третини фільму, з їх бездоганним послідовним виконанням головних прийомів паранормальних трилерів - це одночасно класична, перевірена, залізобетонно споруджена історія про будинок з привидами і дійсний апофеоз сьогоднішнього містичного хоррора, зняти в найближчому майбутньому в цьому піджанрі небудь більш ефектне навряд чи у когось вийде. Фільм Астрал онлайн Ви без проблем знайдете на http://kinoslon.net/.

Залишається лише пошкодувати, що фільм згортає на узбіччя у свої фінальні півгодини, коли сценаристи і режисер припиняють лякати невидимим і влаштовують чергову варіацію на «Той, хто виганяє диявола». У хід тепер йдуть спотворені обличчя, нелюдські крики, Біблія і свята вода, і поспіх, з якою автори пірнають в цю кульмінацію (Ватикан? Священики? Зробимо все самі, прямо тут, прямо зараз!) Змушує саме її здаватися не по-хорошому олдскульної , а навпаки - вторинної, нецікавою і не надто переконливою.

Нітрохи не покращує стан справ міні-сюжет з дочкою Уорреном і тієї самої прийшла з чиїхось нічних кошмарів лялькою, ніби як відповідний тільки посилити напругу, але нездатний подолати той явний факт, що решті фільму він підходить, як собаці п'ята нога.

Нарешті, тут же проявляється слабкість і самих Уорреном як персонажів - чарівних, але абсолютно одновимірних мисливців за привидами, всі розкриття яких обмежується суперечками про те, що «заради цього Бог звів нас разом» да психологічною травмою Фарміги, у результаті так і не надає ніякого реального впливу на сюжет. Більше фільмів онлайн на зразок цього ви можете знайти на сайті http://kinokot.com.ua/, де також можна почитати рецензії на фільми.

Втім, бути може, це обставина поправить вже запланований сіквел, який, якщо покладатися на фінальну репліку про Лонг-Айленд, може відправити Уорреном розслідувати їх найвідоміше справа - Амитивилль. Хоча у «Закляття», на насправді, не більше причин ставати франчайзом, ніж у будь-якого хоррора до нього, воно може стати першим хоррором за довгий час, у якого є кочують з фільму у фільм активні персонажі, що свіжо саме по собі. Чи втілиться ця задумка в реальність, за участю втікача поки на «Форсаж 7» Вана чи ні, і наскільки успішно, дізнаємося через пару років. А поки - до зустрічі в кіно.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!