Головне завдання - виправлення і ресоціалізація засуджених (22 квітня - День працівників державної пенітенціарної служби України)

20.04.2012
3447
0

Політичні, соціальні, економічні, правові та організаційні умови в Україні не можуть не впливати на порядок і умови виконання кримінальних покарань органами та установами Державної кримінально-виконавчої служби, діяльність якої спрямована на захист прав і свобод людини в умовах відбування покарань, забезпечення правопорядку та безпеки в них, виконання державних комплексних програм боротьби із злочинністю.

Наприкінці 2010 року Указом Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» шляхом реорганізації Державного департаменту України з питань виконання покарань було утворено Державну пенітенціарну службу України. Про завдання та шляхи реформування служби, а також будні і свята Дзержинської виправної колонії № 2, яка входить до системи ДПС, розповідає її начальник, полковник внутрішньої служби О. А. Малахов. На цій посаді Олександр Анатолійович працює неповний рік, але навіть за цей незначний проміжок часу він зумів налагодити чітку та ефективну роботу всіх структурних підрозділів установи.

- Олександр Анатолійович, які основні мета та завдання кримінально-виконавчого Кодексу України?

- Кримінально-виконавче законодавство регламентує порядок і умови виконання та відбування кримінальних покарань з метою захисту інтересів особи, суспільства, держави шляхом створення умов для виправлення і ресоціалізації засуджених, запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, запобігання тортурам  та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню із засудженими.

Одно із головних завдань даної галузі законодавства – виправлення і  ресоціалізація засуджених. Під виправленням розуміється процес позитивних змін, які відбуваються в особистості засудженого та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки. Під ресоціалізацією розуміється – свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

- Чому змінено назву відомства?

- Зміна відомства  зумовлена внутрішньою державною політикою в рамках соціальної переорієнтації процесу виконання кримінальних покарань з урахуванням вимог сьогодення, а також в рамках дотримання міжнародних стандартів, принципів законності, гуманізму, демократизму, справедливості і обов’язково сучасної світової  пенітенціарної доктрини.

- Олександр Анатолійович, змінилась назва відомства, але чи змінились завдання?

- Головним завданням с лужби залишається ізоляція злочинців, забезпечення належних умов їх утримання. Однак, хочу зазначити, що останнім часом набуває актуальності ще ряд питань, без вирішення яких нормальне функціонування пенітенціарної системи, як саме системи каяття, неможливе. Зокрема, сьогодні на порядок денний діяльності Служби виведено питання якісної реалізації комплексу виховних, соціальних та психолого-педагогічних заходів, спрямованих на ресоціалізацію засуджених, недопущення рецидиву злочинів. Разом з цим гостро стоїть питання якості підготовки кадрів Служби, медичного обслуговування ув’язнених, забезпечення відшкодування заподіяної злочинами матеріальної та моральної шкоди.

- Які сьогодні вимоги до персоналу Служби?

- Персонал виправних закладів – це фундаментальна складова, яка, з одного боку, забезпечує ізоляцію злочинців, з іншого – проводить відповідну виховну та профілактичну роботу з ув’язненими і виступає свого роду індикатором в оцінці ступеня виправлення злочинця. Від рівня теоретичної підготовленості та практичної майстерності рядових співробітників пенітенціарних установ залежить якість реалізації державної пенітенціарної політики.

Сьогодні ми маємо  відомчі навчальні заклади не лише для первинної підготовки, підвищення кваліфікації та підготовки молодших спеціалістів у містах Чернігів, Біла Церква та Дніпро-дзержинськ. У 2011 році в місті Києві створений відомчий вищий навчальний заклад IV рівня акредитації, в якому  готують фахівців за спеціальностями «Правознавство», «Психологія» та «Соціальна робота”. Не знімається з контролю керівництва Служби  забез-                       печення співробітників  житлом, створення належної санаторно-курортної бази та системи медобслуговування.

- З ким співпрацює ваша установа?

- Сьогодні пенітенціарна служба – на новому етапі розвитку. У неї є плюси і мінуси. Але не все залежить тільки від людей в погонах. Окрему вдячність за взаєморозуміння і плідну співпрацю хочу висловити керівництву органів і установ державної влади і управління Донецької області, УМВС, СБУ, МНС, прокуратурі та судовій гілці влади, виконавчому органу міста Дзержинськ. Співробітники цих служб, не дивлячись на свою зайнятість, знаходять час для допомоги нам, роз’яснення робочих питань, консультування.

- Олександр Анатолійович, мабуть у Вас є професійні бажання щодо пенітенціарної служби взагалі?

- Так. Я хочу, щоб професія пенітенціарія стала дійсно престижною та поважною, щоб кожен наш працівник пишався нею. Я вірю, що мине не так багато часу, і це буде реальністю, оскільки зараз керівництво держави приділяє значну увагу дуже важливому сьогодні пенітенціарному питанню.

- Найближчим часом пра- цівники ДВК № 2 будуть святкувати свій професійний день. Які урочистості пройдуть в установі, і що б Ви хотіли побажати своїм підлеглим?

- Безумовно, будуть і підбиття підсумків зробленого, і нагороди, і музичні вітання. Хочу сказати теплі і душевні слова своїм колегам, подякувати їм за нелегку, але таку необхідну службу на варті охорони правопорядку в установі. Я вдячний їм за сумлінне виконання службового обв’язку. Бажаю всім міцного здоров’я, злагоди, щасливої долі, наснаги та успіхів на службі в ім’я процвітання України!

- Дякую за інтерв’ю.

Ярослав Мізгірь.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: профессиональные праздники, пенитенциарная служба, День пенитенциарной службы Украины
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама