Звернення до суб’єктів господарської діяльності про реалізацію права на укладання трудового договору

01.09.2016
1486
0

Гострою соціальною проблемою для сторін взаємовідношень роботодавець – найманий працівник, для суспільства та держави в цілому є неоформлені трудові відносини!

Згідно статті 43 Конституції України, кожний має право на працю, оплачувану в суворій відповідності  з діючим законодавством.

Стаття 2 Кодексу законів про працю передбачає, що працівники реалізують право на працю шляхом укладання трудового договору про роботу на підприємстві,  в установі, організації або з фізичною особою.

Статтею 46 Конституції передбачено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Використання найманою праці без оформлення трудових відношень, як наслідок, приводить до втрачання громадянином права на працю, на відпочинок, на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості, а також у випадку хвороби, повної або часткової втрати працездатності и т.д. Неоформлені працівники не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (стаття 253 КЗоТ України).

Тіньова зайнятість приводить к втратам місцевим бюджетом та бюджетами соціальних фондів коштів та відрахувань по податку з доходів фізичних осіб, платежів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування(пенсійний фонд, фонд зайнятості, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, нещасних випадків на виробництві), а їх не наповнення спричиняє значний вплив на рівень заробітної плати, стабільну виплату пенсій та інших соціальних виплат.

Використання найманої праці без оформлення трудових договорів, значне скорочення числа найманих працівників та підприємців-фізичних осіб свідчить про неналежне відношення роботодавців до людини – найвищої цінності згідно Конституції України, негативно впливає на імідж самого підприємця, міста, області і України в цілому.

Враховуючи вищевикладене, управління Пенсійного фонду України в м.Дзержинську рекомендує забезпечувати законність, охорону прав та інтересів громадян шляхом оформлення трудових відносин між найманим працівником та робітником.

Щиро сподіваємось на Ваше розуміння гостроти проблеми та необхідності загальними зусиллями забезпечувати законність та захист прав громадянина на працю!

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: зарплата в конвертах, официальное трудоустройство
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама