Профілактика ВІЛ-інфекції та СНІДу в системі шкільної освіти

06.12.2011
3501
0

Система освіти залишається єдиною державною структурою, де здійснюється систематичний вплив на підростаючу особистість. Саме в закладах освіти відбувається соціалізація особистості, розвиток здібностей, набуття знань і умінь, формування життєвих компетентностей, рис особистості, світогляду. Велику роль відіграє система освіти України з питань здійснення профілактичної роботи з учнями. Заклади освіти взяли на себе основну відповідальність за превентивну освіту і виховання неповнолітніх, у тому числі в  напрямку профілактики  тютюнопаління, алкоголізму, токсикоманії, наркоманії та  ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Однією з головних рис, властивих підліткам, є бажання утвердитися серед однолітків, прагнення дорослішого життя, а звідси - постійний пошук нових відчуттів, що часто призводить до антисоціальних наслідків (наркоманія, алкоголізм, зараження СНІДом). Роль школи - допомогти зрозуміти дітям, що необдумана поведінка і тиск однолітків можуть призвести до непередбачених наслідків, тому важливою і необхідною у діяльності закладів освіти є індивідуальна і роз'яснювальна робота у формі консультацій і бесід. Робота з дітьми ґрунтується на потребі в обміні інформацією, педагогічними знаннями.

Основними напрямками індивідуальної та загальної профілактики ВІЛ-інфекції у закладах освіти є:

- організація постійного контролю за відвідуванням учнями навчального закладу;

- моніторинг стану здоров`я учнів;

- діагностична робота;

- корекційно - відновлювальна;

- навчальна діяльність;

- консультативна робота;

- інформаційно-просвітницька діяльність;

- профілактична робота;

- зв`язки з громадськістю.

Міським відділом освіти було заплановано та проведено  низку заходів: сформовано науково-інформаційний банк даних та пакет методичних рекомендацій для всіх учасників навчально-виховного процесу з питань пропаганди здорового способу життя,  профілактики шкідливих звичок, ВІЛ/СНІДу; ролі сім`ї у формуванні здорового способу життя дітей та молоді; соціально-педагогічної та психологічної роботи з дітьми трудових мігрантів; соціально-психологічного забезпечення корекційної та реабілітаційної допомоги дітям і підліткам, які опинились у кризовій ситуації; психолого-педагогічних засад організації роботи з питань первинної профілактики вживання психоактивних речовин.

Важливою формою роботи  також є використання інтерактивних методів навчання учнів: групова дискусія, мозковий штурм, рольова гра, робота тренінгових груп та ін. Заняття, проведенні у формі тренінгів, дуже позитивно сприймаються учнями, заохочують їх до активної участі. Особлива увага приділяється таким проблемам, як небезпека раннього початку статевого життя, уміння відмовлятися від небезпечних пропозицій, поведінка в умовах тиску і загрози  насилля, необхідність толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих.

Заходи з профілактики ВІЛ-інфекції націлено на соціальне загартовування дітей та підлітків, формування атмосфери загального неприйняття наркотиків у дитячому та підлітковому середовищі, навчання дітей та підлітків раціональним способам зняття психоемоційного напруження в проблемних ситуаціях.

Н. Скрипниченко.

Завідуюча ММК.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ВИЧ, школьное образование, СПИД, профилактика
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама